Zaznacz stronę

Wyszukiwarka kodów HS

Kody celne HS (Harmonized System) przeważnie stosowane są w celu ustanowienia narodowych klasyfikacji taryf celnych produktów oraz pomagają w tworzeniu globalnych statystyk. Kody HS standaryzują klasyfikację wszelkich towarów i usług w handlu międzynarodowym i to nimi posługujemy się podczas rozliczeń celno-skarbowych.

ISEKCJA I - ZWIERZĘTA ŻYWE; PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
01DZIAŁ 1 - ZWIERZĘTA ŻYWE
02DZIAŁ 2 - MIĘSO I PODROBY JADALNE
03DZIAŁ 3 - RYBY I SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOSTAŁE BEZKRĘGOWCE WODNE
0301Ryby żywe
0302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
- Łososiowate, z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030391 do 030399
0303 11 00-- Nerka (łosoś nerka) (Oncorhynchus nerka)
0303 12 00-- Pozostałe łososie pacyficzne (Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus)
0303 13 00-- Łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho)
0303 14-- Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster)
0303 19 00-- Pozostałe
- Tilapie (Oreochromis spp.), sumy i sumiki (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.), karpiowate (Cyprinus spp., Carassius spp., Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon piceus, Catla catla, Labeo spp., Osteochilus hasselti, Leptobarbus hoeveni, Megalobrama spp.), węgorze (Anguilla spp.), okoń nilowy (Lates niloticus) i żmijogłowowate (Channa spp.), z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030391 do 030399
0303 23 00-- Tilapie (Oreochromis spp.)
0303 24 00-- Sumy i sumiki (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.)
0303 25 00-- Karpiowate (Cyprinus spp., Carassius spp., Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon piceus, Catla catla, Labeo spp., Osteochilus hasselti, Leptobarbus hoeveni, Megalobrama spp.)
0303 26 00-- Węgorze (Anguilla spp.)
0303 29 00-- Pozostałe
- Płastugi (Pleuronectidae, Bothidae, Cynoglossidae, Soleidae, Scophthalmidae i Citharidae), z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030391 do 030399
0303 31-- Halibuty (Reinhardtius hippoglossoides, Hippoglossus hippoglossus, Hippoglossus stenolepis)
0303 32 00-- Gładzica (Pleuronectes platessa)
0303 33 00-- Sole (Solea spp.)
0303 34 00-- Turboty (skarpie) (Psetta maxima)
0303 39-- Pozostałe
- Tuńczyki (z rodzaju Thunnus), latający lub paskowany bonito (Euthynnus (Katsuwonus) pelamis), z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030391 do 030399
0303 41-- Albakora lub tuńczyk biały (Thunnus alalunga)
0303 42-- Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares)
0303 43-- Latający lub paskowany bonito
0303 44-- Opastun (Thunnus obesus)
0303 45-- Tuńczyk błękitnopłetwy atlantycki i pacyficzny (Thunnus thynnus, Thunnus orientalis)
0303 46-- Tuńczyk południowy (makoja) (Thunnus maccoyii)
0303 49-- Pozostałe
- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), sardele (Engraulis spp.), sardynki (Sardina pilchardus, Sardinops spp.), sardynele (Sardinella spp.), brisling lub szprot (Sprattus sprattus), makrele (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus), kanagurty (Rastrelliger spp.), makrele królewskie (Scomberomorus spp.), ostrobok (Trachurus spp.), karanksy (Caranx spp.), rachica (Rachycentron canadum), błyszczyki (Pampus spp.), sajra (Cololabis saira), trzogony (Decapterus spp.), gromadnik, kapelan (Mallotus villosus), włócznik (Xiphias gladius), tunek wschodni (Euthynnus affinis), pelamida (Sarda spp.), marliny, żaglice, żaglicowate (Istiophoridae), z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami 030391 do 030399
0303 51 00-- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
0303 53-- Sardynki (Sardina pilchardus, Sardinops spp.), sardynele (Sardinella spp.), brisling lub szprot (Sprattus sprattus)
0303 54-- Makrele (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus)
0303 55-- Ostroboki (Trachurus spp.)
0303 56 00-- Rachica (Rachycentron canadum)
0303 57 00-- Włócznik (Xiphias gladius)
0303 59-- Pozostałe
- Ryby z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae, z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030391 do 030399
0303 63-- Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus)
0303 64 00-- Łupacz (plamiak) (Melanogrammus aeglefinus)
0303 65 00-- Czarniak (Pollachius virens)
0303 66-- Morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
0303 67 00-- Mintaj (Theragra chalcogramma)
0303 68-- Błękitki (Micromesistius poutassou, Micromesistius australis)
0303 69-- Pozostałe
- Pozostałe ryby, z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030391 do 030399
0303 81-- Koleń i pozostałe rekiny
0303 82 00-- Rajowate (Rajidae)
0303 83 00-- Antary (Dissostichus spp.)
0303 84-- Ryby z rodzaju Dicentrarchus
0303 89-- Pozostałe
- Wątróbki, ikry, mlecze, rybie płetwy, głowy, ogony, pęcherze pławne i pozostałe jadalne odpadki rybne
0303 91-- Wątróbki, ikry i mlecze
0303 92 00-- Płetwy rekinów
0303 99 00-- Pozostałe
0304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
0305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
0306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
0307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi
0308Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi
04DZIAŁ 4 - PRODUKTY MLECZARSKIE; JAJA PTASIE; MIÓD NATURALNY; JADALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE
05DZIAŁ 5 - PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE
IISEKCJA II - PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO
IIISEKCJA III - TŁUSZCZE I OLEJE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO ORAZ PRODUKTY ICH ROZKŁADU; GOTOWE TŁUSZCZE JADALNE; WOSKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO
IVSEKCJA IV - GOTOWE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE; NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET; TYTOŃ I PRZEMYSŁOWE NAMIASTKI TYTONIU
VSEKCJA V - PRODUKTY MINERALNE
VISEKCJA VI - PRODUKTY PRZEMYSŁU CHEMICZNEGO LUB PRZEMYSŁÓW POKREWNYCH
VIISEKCJA VII - TWORZYWA SZTUCZNE I ARTYKUŁY Z NICH; KAUCZUK I ARTYKUŁY Z KAUCZUKU
VIIISEKCJA VIII - SKÓRY I SKÓRKI SUROWE, SKÓRY WYPRAWIONE, SKÓRY FUTERKOWE I ARTYKUŁY Z NICH; WYROBY SIODLARSKIE I RYMARSKIE; ARTYKUŁY PODRÓŻNE, TOREBKI I PODOBNE POJEMNIKI; ARTYKUŁY Z JELIT ZWIERZĘCYCH (INNYCH NIŻ JELITA JEDWABNIKÓW)
IXSEKCJA IX - DREWNO I ARTYKUŁY Z DREWNA; WĘGIEL DRZEWNY; KOREK I ARTYKUŁY Z KORKA; WYROBY ZE SŁOMY, Z ESPARTO LUB POZOSTAŁYCH MATERIAŁÓW DO WYPLATANIA; WYROBY KOSZYKARSKIE I WYROBY Z WIKLINY
XSEKCJA X - MASA WŁÓKNISTA Z DREWNA LUB Z POZOSTAŁEGO WŁÓKNISTEGO MATERIAŁU CELULOZOWEGO; PAPIER LUB TEKTURA, Z ODZYSKU (MAKULATURA I ODPADY); PAPIER I TEKTURA ORAZ ARTYKUŁY Z NICH
XISEKCJA XI - MATERIAŁY I ARTYKUŁY WŁÓKIENNICZE
XIISEKCJA XII - OBUWIE, NAKRYCIA GŁOWY, PARASOLE, PARASOLE PRZECIWSŁONECZNE, LASKI, STOŁKI MYŚLIWSKIE, BICZE, SZPICRUTY I ICH CZĘŚCI; PIÓRA PREPAROWANE I ARTYKUŁY Z NICH; KWIATY SZTUCZNE; ARTYKUŁY Z WŁOSÓW LUDZKICH
XIIISEKCJA XIII - ARTYKUŁY Z KAMIENIA, GIPSU, CEMENTU, AZBESTU, MIKI LUB PODOBNYCH MATERIAŁÓW; WYROBY CERAMICZNE; SZKŁO I WYROBY ZE SZKŁA
XIVSEKCJA XIV - PERŁY NATURALNE LUB HODOWLANE, KAMIENIE SZLACHETNE LUB PÓŁSZLACHETNE, METALE SZLACHETNE, METALE PLATEROWANE METALEM SZLACHETNYM I ARTYKUŁY Z NICH; SZTUCZNA BIŻUTERIA; MONETY
XVSEKCJA XV - METALE NIESZLACHETNE I ARTYKUŁY Z METALI NIESZLACHETNYCH
XVISEKCJA XVI - MASZYNY I URZĄDZENIA MECHANICZNE; SPRZĘT ELEKTRYCZNY; ICH CZĘŚCI; URZĄDZENIA DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA DŹWIĘKU, URZĄDZENIA TELEWIZYJNE DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I WYPOSAŻENIE DODATKOWE DO TYCH ARTYKUŁÓW
XVIISEKCJA XVII - POJAZDY, STATKI POWIETRZNE, JEDNOSTKI PŁYWAJĄCE ORAZ WSPÓŁDZIAŁAJĄCE URZĄDZENIA TRANSPORTOWE
XVIIISEKCJA XVIII - PRZYRZĄDY I APARATURA, OPTYCZNE, FOTOGRAFICZNE, KINEMATOGRAFICZNE, POMIAROWE, KONTROLNE, PRECYZYJNE, MEDYCZNE LUB CHIRURGICZNE; ZEGARY I ZEGARKI; INSTRUMENTY MUZYCZNE; ICH CZĘŚCI I AKCESORIA
XIXSEKCJA XIX - BROŃ I AMUNICJA; ICH CZĘŚCI I AKCESORIA
XXSEKCJA XX - ARTYKUŁY PRZEMYSŁOWE RÓŻNE
XXISEKCJA XXI - DZIEŁA SZTUKI, PRZEDMIOTY KOLEKCJONERSKIE I ANTYKI
wyświetlono 866 524 views
Gdzie-sprzedawać-bieliznę

Gdzie sprzedawać bieliznę

Opracowano: 07/2020 r. [46 stron], raport zawiera:

  • Dynamika importu/eksportu bielizny na świecie w latach 2017-2019
  • Ranking największych importerów/eksporterów bielizny na świecie
  • Jacy są najwięksi importerzy bielizny z Polski w 2019 r.
  • Jakie są optymalne kierunki eksportu bielizny dla polskiego producenta

Aby pobrać darmowy raport wypełnij poniższy formularz:

Aby pobrać darmowy raport wypełnij poniższy formularz:

 Gdzie-sprzedawać-cukier

Gdzie sprzedawać cukier

Opracowano: 10/2020 r. [43 strony], raport zawiera:

  • Ranking największych importerów/eksporterów cukru na świecie
  • Jacy są najwięksi importerzy cukru z Polski w 2019
  • Lista firm-importerów cukru na świecie
  • Analiza eksportu cukru z kraju największego eksportera
  • Analiza eksportu cukru z kraju największego najbliższego eksportera
  • Analiza importu cukru kraju największego importera
  • Analiza importu cukru kraju największego najbliższego importera
  • Jakie są optymalne kierunki eksportu cukru dla polskiego producenta

Szukasz klientów na rynkach zagranicznych?

Zostaw swoje dane, skontaktujemy się z Tobą.

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!