Zaznacz stronę

Wyszukiwarka kodów HS

Kody celne HS (Harmonized System) przeważnie stosowane są w celu ustanowienia narodowych klasyfikacji taryf celnych produktów oraz pomagają w tworzeniu globalnych statystyk. Kody HS standaryzują klasyfikację wszelkich towarów i usług w handlu międzynarodowym i to nimi posługujemy się podczas rozliczeń celno-skarbowych.

ISEKCJA I - ZWIERZĘTA ŻYWE; PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
01DZIAŁ 1 - ZWIERZĘTA ŻYWE
02DZIAŁ 2 - MIĘSO I PODROBY JADALNE
03DZIAŁ 3 - RYBY I SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOSTAŁE BEZKRĘGOWCE WODNE
0301Ryby żywe
0302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
- Łososiowate, z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030291 do 030299
0302 11-- Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster)
0302 13 00-- Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodorus)
0302 14 00-- Łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho)
0302 19 00-- Pozostałe
- Płastugi (Pleuronectidae, Bothidae, Cynoglossidae, Soleidae, Scophthalmidae i Citharidae), z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030291 do 030299
0302 21-- Halibuty (Reinhardtius hippoglossoides, Hippoglossus hippoglossus, Hippoglossus stenolepis)
0302 22 00-- Gładzica (Pleuronectes platessa)
0302 23 00-- Sole (Solea spp.)
0302 24 00-- Turboty (skarpie) (Psetta maxima)
0302 29-- Pozostałe
- Tuńczyki (z rodzaju Thunnus), latający lub paskowany bonito (Euthynnus (Katsuwonus) pelamis), z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030291 do 030299
0302 31-- Albakora lub tuńczyk biały (Thunnus alalunga)
0302 32-- Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares)
0302 33-- Latający lub paskowany bonito
0302 34-- Opastun (Thunnus obesus)
0302 35-- Tuńczyk błękitnopłetwy atlantycki i pacyficzny (Thunnus thynnus, Thunnus orientalis)
0302 36-- Tuńczyk południowy (makoja) (Thunnus maccoyii)
0302 39-- Pozostałe
- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), sardele (Engraulis spp.), sardynki (Sardina pilchardus, Sardinops spp.), sardynele (Sardinella spp.), brisling lub szproty (Sprattus sprattus), makrela (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus), kanagurty (Rastrelliger spp.), makrele królewskie (Scomberomorus spp.), ostrobok (Trachurus spp.), karanksy (Caranx spp.), rachica (Rachycentron canadum), błyszczyki (Pampus spp.), sajra (Cololabis saira), trzogony (Decapterus spp.), gromadnik, kapelan (Mallotus villosus), włócznik (Xiphias gladius), tunek wschodni (Euthynnus affinis), pelamida (Sarda spp.), marliny, żaglice, żaglicowate (Istiophoridae), z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030291 do 030299
0302 41 00-- Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii)
0302 42 00-- Sardele (Engraulis spp.)
0302 43-- Sardynki (Sardina pilchardus, Sardinops spp.), sardynele (Sardinella spp.), brisling lub szprot (Sprattus sprattus)
0302 44 00-- Makrele (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus)
0302 45-- Ostroboki (Trachurus spp.)
0302 46 00-- Rachica (Rachycentron canadum)
0302 47 00-- Włócznik (Xiphias gladius)
0302 49-- Pozostałe
- Ryby z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae, z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030291 do 030299
0302 51-- Dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus)
0302 52 00-- Łupacz (plamiak) (Melanogrammus aeglefinus)
0302 53 00-- Czarniak (Pollachius virens)
0302 54-- Morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
0302 55 00-- Mintaj (Theragra chalcogramma)
0302 56 00-- Błękitek, błękitek nowozelandzki (Micromesistius poutassou, Micromesistius australis)
0302 59-- Pozostałe
- Tilapie (Oreochromis spp.), sumy i sumiki (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.), karpiowate (Cyprinus spp., Carassius spp., Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon piceus, Catla catla, Labeo spp., Osteochilus hasselti, Leptobarbus hoeveni, Megalobrama spp.), węgorze (Anguilla spp.), okoń nilowy (Lates niloticus) i żmijogłowowate (Channa spp.), z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030291 do 030299
0302 71 00-- Tilapie (Oreochromis spp.)
0302 72 00-- Sumy i sumiki (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.)
0302 73 00-- Karpiowate (Cyprinus spp., Carassius spp., Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon piceus, Catla catla, Labeo spp., Osteochilus hasselti, Leptobarbus hoeveni, Megalobrama spp.)
0302 74 00-- Węgorze (Anguilla spp.)
0302 79 00-- Pozostałe
- Pozostałe ryby, z wyłączeniem jadalnych odpadków rybnych objętych podpozycjami od 030291 do 030299
0302 81-- Koleń i pozostałe rekiny
0302 82 00-- Rajowate (Rajidae)
0302 83 00-- Antary (Dissostichus spp.)
0302 84-- Ryby z rodzaju Dicentrarchus
0302 85-- Prażmowate (Sparidae)
0302 89-- Pozostałe
- Wątróbki, ikry, mlecze, rybie płetwy, głowy, ogony, pęcherze pławne i pozostałe jadalne odpadki rybne
0302 91 00-- Wątróbki, ikry i mlecze
0302 92 00-- Płetwy rekina
0302 99 00-- Pozostałe
0303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
0304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
0305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
0306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
0307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi
0308Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi
04DZIAŁ 4 - PRODUKTY MLECZARSKIE; JAJA PTASIE; MIÓD NATURALNY; JADALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE
05DZIAŁ 5 - PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE
IISEKCJA II - PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO
IIISEKCJA III - TŁUSZCZE I OLEJE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO ORAZ PRODUKTY ICH ROZKŁADU; GOTOWE TŁUSZCZE JADALNE; WOSKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO
IVSEKCJA IV - GOTOWE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE; NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET; TYTOŃ I PRZEMYSŁOWE NAMIASTKI TYTONIU
VSEKCJA V - PRODUKTY MINERALNE
VISEKCJA VI - PRODUKTY PRZEMYSŁU CHEMICZNEGO LUB PRZEMYSŁÓW POKREWNYCH
VIISEKCJA VII - TWORZYWA SZTUCZNE I ARTYKUŁY Z NICH; KAUCZUK I ARTYKUŁY Z KAUCZUKU
VIIISEKCJA VIII - SKÓRY I SKÓRKI SUROWE, SKÓRY WYPRAWIONE, SKÓRY FUTERKOWE I ARTYKUŁY Z NICH; WYROBY SIODLARSKIE I RYMARSKIE; ARTYKUŁY PODRÓŻNE, TOREBKI I PODOBNE POJEMNIKI; ARTYKUŁY Z JELIT ZWIERZĘCYCH (INNYCH NIŻ JELITA JEDWABNIKÓW)
IXSEKCJA IX - DREWNO I ARTYKUŁY Z DREWNA; WĘGIEL DRZEWNY; KOREK I ARTYKUŁY Z KORKA; WYROBY ZE SŁOMY, Z ESPARTO LUB POZOSTAŁYCH MATERIAŁÓW DO WYPLATANIA; WYROBY KOSZYKARSKIE I WYROBY Z WIKLINY
XSEKCJA X - MASA WŁÓKNISTA Z DREWNA LUB Z POZOSTAŁEGO WŁÓKNISTEGO MATERIAŁU CELULOZOWEGO; PAPIER LUB TEKTURA, Z ODZYSKU (MAKULATURA I ODPADY); PAPIER I TEKTURA ORAZ ARTYKUŁY Z NICH
XISEKCJA XI - MATERIAŁY I ARTYKUŁY WŁÓKIENNICZE
XIISEKCJA XII - OBUWIE, NAKRYCIA GŁOWY, PARASOLE, PARASOLE PRZECIWSŁONECZNE, LASKI, STOŁKI MYŚLIWSKIE, BICZE, SZPICRUTY I ICH CZĘŚCI; PIÓRA PREPAROWANE I ARTYKUŁY Z NICH; KWIATY SZTUCZNE; ARTYKUŁY Z WŁOSÓW LUDZKICH
XIIISEKCJA XIII - ARTYKUŁY Z KAMIENIA, GIPSU, CEMENTU, AZBESTU, MIKI LUB PODOBNYCH MATERIAŁÓW; WYROBY CERAMICZNE; SZKŁO I WYROBY ZE SZKŁA
XIVSEKCJA XIV - PERŁY NATURALNE LUB HODOWLANE, KAMIENIE SZLACHETNE LUB PÓŁSZLACHETNE, METALE SZLACHETNE, METALE PLATEROWANE METALEM SZLACHETNYM I ARTYKUŁY Z NICH; SZTUCZNA BIŻUTERIA; MONETY
XVSEKCJA XV - METALE NIESZLACHETNE I ARTYKUŁY Z METALI NIESZLACHETNYCH
XVISEKCJA XVI - MASZYNY I URZĄDZENIA MECHANICZNE; SPRZĘT ELEKTRYCZNY; ICH CZĘŚCI; URZĄDZENIA DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA DŹWIĘKU, URZĄDZENIA TELEWIZYJNE DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I WYPOSAŻENIE DODATKOWE DO TYCH ARTYKUŁÓW
XVIISEKCJA XVII - POJAZDY, STATKI POWIETRZNE, JEDNOSTKI PŁYWAJĄCE ORAZ WSPÓŁDZIAŁAJĄCE URZĄDZENIA TRANSPORTOWE
XVIIISEKCJA XVIII - PRZYRZĄDY I APARATURA, OPTYCZNE, FOTOGRAFICZNE, KINEMATOGRAFICZNE, POMIAROWE, KONTROLNE, PRECYZYJNE, MEDYCZNE LUB CHIRURGICZNE; ZEGARY I ZEGARKI; INSTRUMENTY MUZYCZNE; ICH CZĘŚCI I AKCESORIA
XIXSEKCJA XIX - BROŃ I AMUNICJA; ICH CZĘŚCI I AKCESORIA
XXSEKCJA XX - ARTYKUŁY PRZEMYSŁOWE RÓŻNE
XXISEKCJA XXI - DZIEŁA SZTUKI, PRZEDMIOTY KOLEKCJONERSKIE I ANTYKI
wyświetlono 866 547 views
Gdzie-sprzedawać-bieliznę

Gdzie sprzedawać bieliznę

Opracowano: 07/2020 r. [46 stron], raport zawiera:

  • Dynamika importu/eksportu bielizny na świecie w latach 2017-2019
  • Ranking największych importerów/eksporterów bielizny na świecie
  • Jacy są najwięksi importerzy bielizny z Polski w 2019 r.
  • Jakie są optymalne kierunki eksportu bielizny dla polskiego producenta

Aby pobrać darmowy raport wypełnij poniższy formularz:

Aby pobrać darmowy raport wypełnij poniższy formularz:

 Gdzie-sprzedawać-cukier

Gdzie sprzedawać cukier

Opracowano: 10/2020 r. [43 strony], raport zawiera:

  • Ranking największych importerów/eksporterów cukru na świecie
  • Jacy są najwięksi importerzy cukru z Polski w 2019
  • Lista firm-importerów cukru na świecie
  • Analiza eksportu cukru z kraju największego eksportera
  • Analiza eksportu cukru z kraju największego najbliższego eksportera
  • Analiza importu cukru kraju największego importera
  • Analiza importu cukru kraju największego najbliższego importera
  • Jakie są optymalne kierunki eksportu cukru dla polskiego producenta

Szukasz klientów na rynkach zagranicznych?

Zostaw swoje dane, skontaktujemy się z Tobą.

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!